Δευτέρα, 14 Νοεμβρίου 2016

Αναγνώσεις: Ένας Επικίνδυνος Δρόμος

 Kris Nelskott, Ένας Επικίνδυνος Δρόμος (Κέδρος, Αθανάσιος Ζάβαλος)

από τον Πάνο Ιωαννίδη


Το ζήτημα της ταυτότητας, ατομικής και συλλογικής, έχει απασχολήσει σε σημαντικό βαθμό τη σύγχρονη αστυνομική λογοτεχνία. Η σχέση ενός ηρώα με την ταυτότητα της ταυτότητας του, δηλαδή αυτού που πιστεύει ότι είναι με αυτό που είναι ή γίνεται στην πραγματικότητα, συνιστά ένα δυναμικό αφηγηματικό πεδίο το οποίο όχι μόνο ξετυλίγει το κουβάρι της αφήγησης, αλλά σχολιάζει έμμεσα αλλά ευκρινέστατα την σύγχρονη κοινωνική και πραγματικότητα.
            Το μυθιστόρημα της Kris Nelskott, Ένας Επικίνδυνος Δρόμος (Κέδρος, Αθανάσιος Ζάβαλος), με ήρωα τον αφροαμερικανό ιδιωτικό ντετέκτιβ Σμόκι Ντάλτον, κινείται πάνω στο ρευστό πεδίο της ταυτότητας του σύγχρονου ανθρώπου. Ας δώσουμε λίγη σημασία παραπάνω στην υπόθεση. Ένας μαύρος ντετέκτιβ, ο οποίος είναι υιοθετημένος από ανάδοχη οικογένεια, καθώς έχει χάσει πολύ νωρίς τους γονείς του οι οποίοι δολοφονήθηκαν από αγνώστους, αναλαμβάνει να βρει τα στοιχεία της πραγματικής οικογένειας μιας λευκής, της Λόρα Χάθαγούει η οποία αναζητά την ταυτότητα της, με την ιστορία να τοποθετείται στο Μέμφις στις αρχές του 1968, λίγο πριν τη δολοφονία του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ με τον οποίο είναι παιδικός φίλος. Ο Σμόκι Ντάλτον έχει λάβει χρήματα από τους γονείς της Χάθαγούει  δίχως όμως να γνωρίζει το είδος της σχέσης που έχει μεταξύ τους. Ακόμη, ο Σμόκι Ντάλτον δεν είναι ο τυπικός μαύρος πολίτης των Η.Π.Α. εκείνης της εποχής καθώς προσπαθεί να βρει λύση στο έντονο φυλετικό πρόβλημα μέσω της οδού της κοινωνικής αφομοίωσης και όχι της βίας. Παράλληλα αξίζει να σημειωθεί ότι o ίδιος του έχει λάβει μια αξιοσημείωτη μόρφωση, λόγω της φροντίδας που του έδειξαν οι θετοί γονείς του, όμως δεν επέλεξε τον παραδοσιακό δρόμο εκπλήρωσης του αμερικάνικού ονείρου, ήτοι να κάνει οικογένεια και να βρει μια αξιοπρεπή και επικερδή συνάμα εργασία.

            Όλα τα παραπάνω μας μεταφέρουν στην ενδιάμεση περιοχή του γκρίζου, εκεί δηλαδή όπου στήνεται αριστοτεχνικά η πλοκή του εν λόγω μυθιστορήματος. Η αναζήτηση των ριζών της Χάθαγούει θα φέρει αντιμέτωπο τον ντετέκτιβ με τα δικά του φαντάσματα. Κατά τον τρόπο αυτό η Kris Nelskott μπλέκει το ατομικό με το συλλογικό και φυσικά το υποκειμενικό της προσωπικής ιστορίας με το αντικειμενικό επίπεδο της Ιστορίας. Λίγο πριν τελειώσει το βιβλίο ο Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ δολοφονείται. Είναι ένας τρόπος για την συγγραφέα να μας δηλώσει πως κάθε προσωπικό αδιέξοδο δεν παύει να έχει μια συγκριμένη και αναμφισβήτη πολιτική διάσταση.