Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2014

Cinema Noir#6 Έγκλημα στο Gosford Park

Σκηνοθεσία:Robert Altman
Σενάριο: Julian Fellowes
Πρωταγωνιστούν:Alan BatesHelen MirrenMagie Smith, Michael Gabon, Kelly Mc Donald
Παραγωγή: Robert Altman, Bob Balaban, David Levy 


Υπάρχουν εγκλήματα που οι θλιβερές τους επιπτώσεις διαχέονται στον χρόνο, σαν κακές πνευματικές ασθένειες. Υπάρχουν εγκλήματα που διαπράττονται καθημερινά, με έναν εθιμικό ας γράψουμε τρόπο. Παρά το ότι οι δράστες καταπατούν καταφανώς την ανθρώπινη υπόσταση και εκμεταλλεύονται την αξιοπρέπεια και πολλά άλλα των θυμάτων, ο περίγυρος κοιτάζει υπνωτισμένος λες και βλέπει λιτανεία της κατάστασης των πραγμάτων.
            Τέτοια πολλά και ατελείωτα εγκλήματα λαμβάνουν χώρα συστηματικά και για ολόκληρες δεκαετίες στις ιστορίες που περιπλέκονται και υφαίνονται το βασικό έγκλημα που τελείται στο Gosford Park. Μια μεγάλη παρέα της άρχουσας τάξης, μακρινοί απόγονοι φεουδαρχών και γόνοι ζάμπλουτων άεργων καπιταλιστών μαζεύονται στο εξοχικό σπίτι της Κόμισσας του Trentham για να περάσουν αμέριμνα το σαββατοκύριακο τους. Βρισκόμαστε στα 1932, στην καρδιά του μεσοπολέμου, με την οικονομική κρίση να βρίσκεται στο απόγειο της, σπέρνοντας το έδαφος για τον επόμενο πόλεμο που δεν θα αργήσει να έρθει.
            Οι προσκεκλημένοι μαζί με τα μπαγκάζια, τις ιδιοτροπίες και τις διαφορές τους, φέρνουν μαζί τους και τους υπηρέτες τους. Πολλοί και πολλές εξ αυτών ανήκουν στους κυρίους και στις κυρίες τους, σαν άλλα υπάρχοντα τους στοιχεία. Οι τύποι και οι λεπτομέρειες τους τηρούνται με ευλάβεια ακόμη και κατά τη διάρκεια των γευμάτων του υπηρετικού προσωπικού. Η πλοκή αναπτύσσεται στην αγγλική επαρχία, χώρο δημιουργίας και αναπαραγωγής αιωνόβιων θεσμών και κανόνων, τυπικών και άτυπων. Δεν μπορεί να παραβλεφθεί ότι ο μόνος υπηρέτης που δεν σέβεται το αφεντικό, ούτε τον φοβάται ιδιαίτερα είναι ο συνοδός του αμερικανού προσκεκλημένου, παραγωγού ταινιών.
       Το πτώμα δεν αργεί να βρεθεί, με τη δολοφονία να μην γίνεται κατά τη διάρκεια του παραδοσιακού φασιανού-η αναφορά  στον Κανόνα του Παιχνιδιού είναι πανέξυπνη- αλλά εντός της βίλας. Το πλέον εξέχον μέλος της συντροφιάς, Sir William μαχαιρώνεται αναστατώνοντας τη μακαριότητα των διακοπών. Γνωστός εργοστασιάρχης της περιοχής, που πλούτισε υπέρμετρα κερδοσκοπώντας κατά τη διάρκεια του προηγούμενου πολέμου, ήταν κάτι σαν κινητός θυρεός της παρέας. Κατά τη διάρκεια των ανακρίσεων γίνεται επίσης γνωστό, ότι μέρος της επαγγελματικής του δραστηριότητας εξαντλούταν στο να εξαναγκάζει τις εργάτριες των εταιριών του να κοιμούνται μαζί του. Το εύρημα για τα πολλά παιδιά που γεννήθηκαν μέσα από βάναυσες συνευρέσεις είναι ιδιαίτερα πρωτότυπο καθώς καλύπτει τόσο τα κίνητρα του φόνου, όσο και το βασικό σχόλιο του σκηνοθέτη σε αυτή την αρρωστημένη κατάσταση.
            Σκηνοθετημένο με τη μαεστρία του Robert Altman, και με μεγάλες φιγούρες του παγκόσμιου σινεμά να πρωταγωνιστούν (Alan Bates, Helen Mirren, Magie Smith), το Gosford Park συνδυάζει το μοναδικό μυστήριο με την πρωτότυπη ιστορία εποχής. Η βροχερή αγγλική επαρχία συνιστά ίσως τον καλύτερο έμμεσο αφηγητή τούτης της ιστορίας. Ένα σπουδαίο φιλμ που μας διδάσκει ότι ο άνθρωπος που δεν γνωρίζει όρια και δεν διαμορφώνεται από την παιδεία και την αλληλεγγύη μπορεί να εξελιχθεί στο χειρότερο ζώο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου