Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2014

Λεκτικά Κενά: Μέσα Κοινωνικής Αλλοτροίωσης

Riverboy (Πάνος Ιωαννίδης)

Μέσα Κοινωνικής Αλλοτρίωσης


Όταν ήμασταν μικροί, αρκετά ώστε να μη θεωρούμαστε έτοιμοι να αντιληφθούμε τι πραγματικά συμβαίνει γύρω μας, οι γονείς μας έλεγαν ότι πρέπει μεταξύ άλλων να γνωρίζουμε τους κατάλληλους ανθρώπους. Κατάλληλοι άνθρωποι στα ώριμα μάτια των γονέων, θεωρούταν ή ήταν εκείνοι οι οποίοι είχαν την εξουσία και τη διάθεση να σε βοηθήσουν να ενταχθείς στον ενήλικο κόσμο της αλλοτρίωσης. Κατά κανόνα με το αζημίωτο. Η επιλογή αυτή η οποία υποστηριζόταν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο από τους γονείς, λες και έδινες εξετάσεις για το πτυχίο της ζωής, συνεπαγόταν την απορρόφηση σου σε τυπικές και άτυπες δομές κοινωνικής δικτύωσης στις οποίες φυσικά αποκτούσες αυτόχρημα έναν συγκεκριμένο κοινωνικό ρόλο.
            Στην εποχή της ψηφιακής επικοινωνίας η συμβουλή των γονέων, δείχνει να αντέχει σαν πέτρα που κυλάει, αλλά έχει χορταριάσει στον χρόνο. Οι επαφές από πραγματικές που ήταν κάποτε, και ως ρομαντικός υποταγμένος είχες τη δυνατότητα να κοιτάξεις στα μάτια τον δυνητικό μεσολαβητή σου, έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Το πάρε δώσε είχε και μια ανθρώπινη νότα, καθώς ήταν εφικτό στα μέρη να αντιληφθούν με ποιον έχουν να κάνουν και πως μπορούν να συμπληρωθούν τα κενά. Πλέον, η πολιτική οικονομία των δημόσιων σχέσεων έχει εισέλθει σε μια νέα περίοδο: αυτή της ψηφιακής ανταλλαγής. Η κοινωνική δικτύωση έχει γίνει τόσο εικονική όσο είναι και οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται για να παραχθούν ψηφιακές φιλές που δένονται πάνω στα like και στα follow. Η κρίση άλλωστε δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστο το συγκεκριμένο πεδίο. Όσο φθίνουν οι καλές προοπτικές, μειώνεται και ο αριθμός εκείνων που τις προωθούν.
            Παραδόξως, οι νέοι όροι της κοινωνικής επαφής αφήνουν άπαντες ευχαριστημένους. Αυτοί που διεκδικούν κάτι-και που αποσκοπούν να το ζητήσουν στο μέλλον, έχουν τη δυνατότητα να προσεγγίσουν τους  ανθρώπους που θεωρούν ικανούς να τους το δώσουν. Από την άλλη, εκείνοι που βρίσκονται σε θέση ισχύος παρατηρούν τους άοπλους στρατούς τους να αυξάνονται όπως διψασμένοι που αναζητούν μια όαση στην έρημο. Τα ίδια τα μέσα με την σειρά τους αυξάνουν την επισκεψιμότητας και στις περισσότερες περιπτώσεις τα διαφημιστικά τους έσοδα.Δεν είναι μόνο ο απείρως πιο ενισχυμένος αριθμός κοινωνικών επαφών που προκύπτει για όλους και για όλα. Είναι και το ότι όλες οι επαφές μπορούν να προκύψουν μέσα από το ηλεκτρονικό πουθενά. 
            Προσωπικά χρησιμοποιώ τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με σκοπό να προβάλλω τη δουλειά μου, λαμβάνοντας ως δεδομένο ότι οι παραδοσιακοί τρόποι προώθησης και διανομής του λογοτεχνικού έργου υφίστανται μετασχηματισμό. Ως εκ τούτου, οι δρώντες αναδιατάσσουν τις στρατηγικές τους. Μπαίνοντας σε αυτό το καλούπι, έχω αντιληφθεί ότι δεν είναι δύσκολο να εθιστείς σε αυτή τη διαδικασία, και ως απόρροια να σε ενδιαφέρει περισσότερο η προβολή, παρά η δημιουργία. Για τον λόγο αυτό, θεωρώ πως είναι χρήσιμο να κρατάς τις αποστάσεις σου, ώστε να διατηρείς την απαιτούμενη πνευματική διαύγεια ώστε να συνθέσεις κάτι φρέσκο και μοναδικό.  Άλλωστε, εξακολουθώ να πιστεύω ότι είναι προτιμότερο να κάνεις κάτι ποιοτικό και να σε γνωρίζουν λιγότεροι και όχι το αντίστροφο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου