Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2014

Λεκτικά Κενά: Επιτυχία και Ευτυχία


Riverboy (Πάνος Ιωαννίδης)

Επιτυχία και Ευτυχία

Η ευτυχία και η επιτυχία είναι δύο εκ των βασικών ζητουμένων της ανθρώπινης περιπλάνησης από το μηδέν στο άπειρο. Δυο λέξεις που μοιάζουν μεταξύ τους όσο διαφέρουν τα σημαινόμενα που εκφράζουν οι έννοιες τους. Δύο καταστάσεις που ντύνουν την ανθρώπινη κατάσταση με ρούχα πότε δανεικά και πότε αγορασμένα με μονέδες που δεν μετριούνται σε κανένα σύστημα νομισματικών ισοτιμιών.
            Επιτυχημένος είναι αυτός που βρίσκεται επί της τύχης, που της επιβάλλεται κατά κάποιον τρόπο και συνεπώς μπορεί να την καθορίσει. Ευτυχισμένος είναι εκείνος που έχει καλή τύχη και βιοπορίζεται στα πολυδιάστατα μονοπάτια της ύπαρξης, μακάριος, ήρεμος και γεμάτος. Η τύχη, αυτή η μεταβλητή που αποτελεί το αποτέλεσμα μιας διανυσματικής κίνησης αόρατων παραγόντων βρίσκεται στην καρδιά αμφότερων των εννοιών.
Η επιτυχία εκφράζεται πάντα με όρους συστημικούς καθώς καθορίζεται από τις επικρατούσες δομές-τυπικές και άτυπες-της καθεστηκυίας τάξης. Όσοι και όσες έχουν καταφέρει την επιτυχία-ασχέτως με ποιους τρόπους και αν το άξιζαν, λάμπουν ως διάττοντες αστέρες στο σύμπαν της εποχής τους. Η ευτυχία από την άλλη, εμπεριέχεται στην ουσία του ανθρώπου που πράττει-ιδιαίτερα σε καθημερινό επίπεδο-αυτό που θέλει και δημιουργεί το δικό του λιθαράκι στο παλίμψηστο του φθαρμένου χωρόχρονου. Οι ευτυχισμένοι άνθρωποι δεν έχουν πολλές ιστορίες να αφηγηθούν καθώς τις ζουν οι ίδιοι.
            Μπορεί να συνυπάρξει η ευτυχία με την επιτυχία; Είναι εφικτό οι επιτυχημένοι άνθρωποι να γίνουν ευτυχισμένοι, και το αντίστροφο; Αναμφίβολα, η απάντηση δεν μπορεί να δοθεί μέσα τη μελέτη ενός παιγνίου μηδενικού αθροίσματος. Ίσως όμως να βρίσκεται στην πολυδιάστατη σύνθεση της ανθρώπινης ύπαρξης και της διαλεκτικής ωρίμανσης της.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου