Τετάρτη 25 Μαρτίου 2015

Αναγνώσεις: Αλήθεια

Πάνος Ιωαννίδης

Αναγνώσεις

Πίτερ Τέμπλ, Αλήθεια (Εκδόσεις Τόπος, μτφ Γιώργος Μπέτσος)


Ένα από τα κυρίαρχα χαρακτηριστικά της παγκοσμιοποίησης, είναι ότι αναδιατάσσει τα πεδία άσκησης της εξουσίας. Η πολιτική, η οικονομική και η κρατική εξουσία, όπως και οι άλλες, άτυπες μορφές εξουσίες έχουν βρει νέες επεκτατικές στρατηγικές ως απόκριση στις αδιάκοπτες ροές κεφαλαίου, εργασίας αλλά και τέχνης. Ως εκ τούτου, αναδιαμορφώνεται όχι ο τρόπος άσκησης της εξουσίας, αλλά και η σύγκρουση που προκαλούν οι δυνάμεις της, τόσο σε εσωτερικό όσο και σε εξωτερικό επίπεδο.
            Το βιβλίο του Πίτερ Τέμπλ, Αλήθεια από τις εκδόσεις Τόπος (μετάφραση Γιώργος Μπέτσος), μελετά τις νέες όψεις της εξουσίας στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, με έναν έμμεσο, πλην όμως ιδιαίτερα εύστοχο τρόπο. Πρόκειται για το σήκουελ της Τσακισμένης Ακτής, το οποίο διαδραματίζεται στην πολιτεία της Βικτόρια. Πρωταγωνιστής και εδώ ο Στίβεν Βιλάνι, ένας μπάτσος σκληρός, αποτελεσματικός και συνάμα μόνος, πολύ μόνος καθώς η προσωπική του ζωή αντιμετωπίζει μια σειρά από προβλήματα και στερήσεις.
Ο Βιλάνι έρχεται αντιμέτωπος με δύο υποθέσεις δολοφονίας που τελούνται παράλληλα και σε πρώτη ανάγνωση δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους. Η πρώτη αφορά τον θάνατο μιας νεαρής γυναίκας σε ένα συγκρότημα πολυτελών κατοικιών. Η δεύτερη συνδέεται με το ξεκαθάρισμα λογαριασμών ανθρώπων του υποκόσμου. Ο Βιλάνι είναι εκείνος, που θα δει πρώτος το άτυπο νήμα που ενώνει τους δύο φόνους, το οποίο ξεκινά από τις περίπλοκες δομές εξουσίας που καθορίζουν την υπηρεσιακή του πορεία και φτάνουν μέχρι την οικογενειακή του ζωή.
Η διακεκομμένη αφήγηση που πάει μπρος πίσω στη ζωή του Βιλάνι, εναλλάσσεται με μια γλώσσα κοφτή και συχνά προκλητική που δεν εκφράζει κάτι περισσότερο από τις προθέσεις της εξουσίας. Στο τέλος ο Βιλάνι καταφέρνει να λύσει την υπόθεση, πληρώνοντας ωστόσο ένα πολύ ακριβό αντίτιμο. Ίσωςδιότι, αυτός που έχει μάθει να προχωράει γιατί δεν μπορεί να κάνει αλλιώς, αφήνει πάντα πίσω του τα καλύτερα κομμάτια του εαυτού του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου