Σάββατο, 14 Νοεμβρίου 2015

Λεκτικά Κενά: Δάκρυα για την Ευρώπη

Πάνος Ιωαννίδης

Λεκτικά Κενά


Δάκρυα για την Ευρώπη


Υπάρχει ένα χρονικό όριο όπου συναντιούνται ταυτόχρονα νοήματα, έννοιες, σύμβολα, δυνάμεις και πράξεις μετατρέποντας το σε ιστορικό σημείο καμπής. Διαφορετικές δυνάμεις που ωθούνται από εντελώς διαφοροποιημένα μεταξύ τους συμφέροντα, φορείς νοημάτων και ιδεολογιών που συχνά καθίστανται ιδεοληψίες έρχονται αντιμέτωπα με τον ίδιο εαυτό τους. Χρησιμοποιώντας σύμβολα συνήθως ξεπερασμένα από την κοινωνία για την οποία υποτίθεται ότι νοιάζονται προβαίνουν σε πράξεις τόσο αποτρόπαιες που εναγκαλίζουν τον θάνατο ως μοναδικό μέσο διάσωσης της ζωής.
            Η διαλεκτική αντιπαράθεση ανάμεσα στον σκοπό και το μέσο, τον στόχο και το πραγματικό αποτέλεσμα και σε τελική ανάλυση τη ζωή και το θάνατο, είναι τόσο έντονη στις χθεσινές αιμοσταγείς επιθέσεις, που αυτόχρημα χρίζεται άχρηστη. Η αυτοθυσία είναι μια πράξη εξόχως ατομική-που ακόμη και όταν συνιστά συνειδητή επιλογή- δεν επιφέρει πάντα τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Από και πέρα το να σκοτώνεις στο όνομα μιας θρησκείας, μιας ιδεολογίας ή ακόμη και ενός οικονομικού συμφέροντος προϋποθέτει μια επίσης συνειδητή επιλογή. Να έχεις ήδη σκοτώσει τον εαυτό σου.
         Η Ευρώπη βιώνει μια κρίση ταυτότητας. Για ένα σημαντικό μέρος των προβλημάτων που βιώνει είναι η υπεύθυνη η ίδια. Ωστόσο, τα αίτια του φρικιαστικού συμβάντος στο Παρίσι, είναι βαθύτερα από την αφελή προσέγγιση περί πολέμου των πολιτισμών. Υπάρχουν γεωπολιτικά και συνεπώς οικονομικά συμφέροντα που καθορίζουν τις στρατηγικές και τις αποφάσεις των δρώντων οι οποίες προκαλούν σειρές αλυσιδωτών και πολυδιάστατων αντιδράσεων. Το πρόβλημα για μια ακόμη φορά είναι ότι πως άνθρωποι που δεν συμμετέχουν στη λήψη αυτών των αποφάσεων έχουν λάβει μέσα από μια τραγική τυχαιότητα τη θέση των θυμάτων.
            Θα στεγνώσει άραγε ποτέ το αίμα των αδικοχαμένων ζωών;