Παρασκευή 11 Απριλίου 2014

Κλασικά Μη Εικονογραφημένα #8 Europa Blues (Τα Μπλουζ της Ευρώπης)

Arne Dahl: Europa Blues (Γρηγόρης Κονδύλης, Μεταίχμιο)

Τι σημαίνει πλέον να είσαι μέρος της Ευρώπης; Όχι μόνος ως πολίτης αλλά και ως κοινωνία; Υφίσταται μεταβολές η Ευρώπη; Και αν ναι, ποια είναι η σχέση τους με το πρόσφατο παρελθόν της; Και κυρίως με ποιον τρόπο η Ευρώπη διαχειρίζεται σκοτεινές πλευρές της ιστορίας της; Το Ολοκαύτωμα και τον ναζισμό ας πούμε; Και τέλος τι σημαίνουν για την ευρωπαϊκή κουλτούρα πρόσφατες σχετικά μορφές παράνομης δραστηριότητας όπως είναι για παράδειγμα το trafficking;
            Τα προαναφερόμενα ερωτήματα τίθενται κατά την άποψη μου στο πολυδιάστατο και σπουδαίο βιβλίο του Arne Dahl, Τα Μπλουζ της Ευρώπης. Η Ομάδα Άλφα, μια ομάδα επίλεκτων αστυνομικών που δραστηριοποιείται στην Στοκχόλμη καλείται να ενώσει τα σημεία ενός περίπλοκου σταυρόλεξου που θα δώσουν τη λύση σε μια δύσκολη υπόθεση. Η δολοφονία ενός Έλληνα γκάνγκστερ στον ζωολογικό κήπο της σουηδικής πρωτεύουσας γίνεται με τη βοήθεια των λαίμαργων αδηφάγων (πανέξυπνη αναφορά στο μυθιστόρημα του James Ellroy Το Μεγάλο Πουθενά- Ανδρέας Αποστολίδης, Άγρα). Λίγες μέρες αργότερα οκτώ γυναίκες που διαμένουν σε κέντρο κράτησης μεταναστών και ωθούνται στην πορνεία από διεθνή κυκλώματα εξαφανίζονται. Παράλληλα ένας συνταξιούχος πανεπιστημιακός πρώην κρατούμενος του Μπούχενβαλντ βρίσκεται νεκρός μέσα σε ένα εβραϊκό νεκροταφείο με τρόπο που θυμίζει βασανιστήρια των ναζί. Τέλος μια μυστηριώδης γυναίκα σκοτώνει για πλάκα στο μετρό της Στοκχόλμης ένα αλητάκι ρίχνοντας τον στις γραμμές του τρένου όταν επιχειρεί να της κλέψει το κινητό.
            Τίποτε δεν είναι όπως φαίνεται σε αυτό το σπουδαίο βιβλίο. Ούτε καν η Ευρώπη, η μητέρα όλων των αιώνιων έργων του πολιτισμού και των πιο αποτρόπαιων πράξεων του ανθρώπου. Το ότι η σύνδεση μέρους της ευρωπαϊκής άρχουσας τάξης με τους βασανισμούς στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, προβάλλεται στο βιβλίο ως σημείο καμπής της πλοκής είναι χαρακτηριστικό της μελαγχολίας (blues) της Ευρώπης. Η Ομάδα Άλφα σηματοδοτεί τόσο την αποστασιοποίηση από όλα αυτά, δηλαδή την Άλλη Ευρώπη, αλλά παράλληλα και το παιδί της Ευρώπης με τα θετικά και τα αρνητικά της όπως αποδεικνύεται στο τέλος του βιβλίου.
            Η Ομάδα Άλφα θα λύσει μετά από αρκετή περιπλάνηση στο πληγωμένο κορμί της Ευρώπης και την τέταρτη περιπέτεια της. Το βιβλίο κλείνει με μια σκηνή όπου οι λογαριασμοί ανάμεσα στα θύματα και στους θύτες παραμένουν ανοικτοί. Όπως και η συζήτηση για την πολυδιάστατη ταυτότητα της Ευρώπης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου