Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2015

Αναγνώσεις: Το Φονικό Κελάηδισμα

Πάνος Ιωαννίδης-Αναγνώσεις


Mo Hyder, Το Φονικό Κελάηδισμα
(εκδόσεις Διόπτρα, Μετάφραση Αύγουστος Κορτώ)


Υπάρχει ένα κρίσιμο σημείο καμπής στην αναπαραγωγή κάθε κοινωνικού σχηματισμού. Η σχέση ανάμεσα στο σημείο καμπής και στον πορεία που θα ακολουθήσει ο κοινωνικός σχηματισμός είναι καθοριστική και αμφίδρομη ενώ μπορεί να είναι και χωρίς επιστροφή. Στην περίπτωση των δυτικών κοινωνιών ως σημείο καμπής μπορεί να θεωρηθεί εκείνο το χρονικό όριο σύμφωνα με το οποίο τα πάντα έχουν γίνει αποδεκτά. Ως κατάσταση δίχως επιστροφή, μπορεί τηρουμένων των αναλογιών να ιδωθεί η αναπαραγωγή κατά συρροήν δολοφόνων.
       Το μυθιστόρημα της Mo Hyder, Το Φονικό Κελάηδισμα (εκδόσεις Διόπτρα, Μετάφραση Αύγουστος Κορτώ), μελετά την περίπτωση της κατά συρροήν δολοφονίας. Γυναίκες που εργάζονται περιστασιακά ή συστηματικά ως εργάτριες του σεξ βρίσκονται δολοφονημένες και βάναυσα κακοποιημένες στο σημερινό Ανατολικό Λονδίνο. Ο επιθεωρητής Τζακ Κάφερι, σκληροτράχηλος και μοναχικός, πληγωμένος από τη ζωή και αρκετά εγωιστής,  ικανότατος και ξεροκέφαλος τίθεται επικεφαλής των ερευνών. Έχοντας να αντιμετωπίσει τις δικές του εμμονές και τα δικά του τραύματα εξαπολύει ένα ανθρωποκυνηγητό σε όλη την πόλη.
               Η κοινωνία που αναπαράγει τους serials killers είναι παρούσα στο βιβλίο, αλλά όχι μέσω κοινωνιολογικών ή πολιτικών αναλύσεων. Είναι παρούσα μέσα στις συμπεριφορές των ίδιων των ηρώων που διαμορφώνουν την πλοκή και στρέφουν την αφήγηση προς συγκεκριμένες κατευθύνσεις. Και αυτό είναι το σπουδαιότερο κατόρθωμα του βιβλίου. 
            Δομημένο γερά πάνω στα θεμέλια του αγγλοσαξονικού μοντέλου, Το Φονικό Κελάηδισμα διαβάζεται απνευστί δίχως να γίνεται εύπεπτο. Τηρώντας όλους τους κανόνες της γραμμικής αφήγησης του whodunnit, η Mo Hyder κατορθώνει με το ντεμπούτο της να ανανεώσει το είδος. Το σασπένς άλλωστε που αναδεικνύει η συγγραφέας στο τελευταίο μέρος του βιβλίου μας θυμίζει το αγγλοσαξονικό ρητό: hell is around the corner

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου